byggarbeidere

Nye regler for innleie av arbeidskraft

18.januar 2022 kom regjeringen med et ventet forslag til innstramminger omkring bruk av midlertidig ansettelser, samt regler for innleie av arbeidskraft (bemanning).

Del her

Facebook
LinkedIn

Kort fortalt inneholder forslaget fra Arbeiderpartiet følgende:

  • Forbud mot innleie fra bemanningsforetak på byggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold
  • Oppheve adgangen til innleie ved arbeid av midlertidig karakter
  • Gi innleide flere rettigheter, som for eksempel utvide retten til å bli fast ansatt etter en viss tid som innleid til å gjelde flere tilfeller, og korte ned tiden før rettigheten inntreffer.
  • Innføre en godkjenningsordning for å bli kvitt bemanningsforetak som driver useriøst
  • Tydeliggjøre grensen mellom innleie og entreprise.
     

 

– For mange bedrifter er det en viktig del av konkurransekraften å kunne anskaffe arbeidskraft på kort varsel. Her spiller bemanningsbyråene en viktig rolle som strategisk samarbeidspartner. Vi har sterk tro på at dette også vil være gjeldende etter innstramminger av regelverket.

a man in a suit standing in front of a wall.
Sigmund Høye, daglig leder Veksthuset Personal AS FOTO: CoreCom

Høringsuttalelsen er et forslag, og det er ingenting som er vedtatt enda. Frist for å komme med motsigelser og innspill er 19.april 2022.

NHO jobber målrettet for å fremme motargumenter mot de nye reglene, og et økende antall firmaer og bransjeorganisasjoner kommer nå på banen.

Dramatisk effekt

Vedtas forslaget som er fremmet er det ventet dramatiske effekter på byggeaktiviteten i Oslo-området, samt en potensiell svekket konkurransekraft spesielt for små- og mellomstore virksomheter i distriktene.

Det er ventet at bedrifter uten avtale med fagforeninger med innstillingsrett ikke vil ha anledning til å ansette midlertidig, dersom nye regler trer i kraft.

 

mann og dame sjekker noen stålrør

Hva betyr det i praksis?

For mange virksomheter vil det bety at man ikke har fleksibilitet til å raskt bemanne for produksjonstopper.

Med andre ord vil noen virksomheter måtte velge mellom to onder, enten:

  • ansette flere fast basert på antatt høyeste produksjon med risiko for å måtte permittere flere ved produksjonsnedgang, eller;
  • gi færre tilbud til kunder for å unngå en situasjon, hvor man får flere jobber enn man har bemanning for (muligheten til å ansette midlertidig ved produksjonsstopp vil ikke lenger være tilgjengelig)

Det er en viktig arbeidspolitisk kamp som vil utspille seg frem mot 19.april.

Ser din bedrift store utfordringer med foreslåtte regelendringer? Ta gjerne kontakt med oss for en prat, og ta gjerne også kontakt med egen bransjeorganisasjon for å fremme synet til din virksomhet. 

Daglig leder

+47 91 84 29 26

Jeg er opptatt av at folk skal trives på jobb, og bli sett og hørt. Jeg er analytisk som person og gjør grundige vurderinger før jeg tar beslutninger. Fokuset mitt er på effektivitet og utvikling kombinert med ryddighet og struktur. Veldig glad i, og opptatt av, å få mennesker til å lykkes – sammen.

Disse utfordringene løser jeg gjerne:  

Brenner for arbeid innen strategi, personal og ledelse. Liker å være sparringpartner innen HR og rekruttering, samt strategi og forretningsutvikling.

Erfaring

Jeg har jobbet som rådgiver i Veksthuset Personal siden 2007 og ble daglig leder i 2021.

Jeg er utdannet innen økonomi og ledelse, og har noen års erfaring som controller før jeg begynte i Veksthuset Personal.  Jeg har bakgrunn som håndballspiller på elitenivå, samt flere år i styret til Elverum Håndball Herrer; både som markedsansvarlig og sportslig leder.

Min erfaring er i hovedsak knyttet opp mot personal og ledelse, samt solid forretningsforståelse innen mange ulike bransjer. Har også kompetanse og stor interesse for strategi og markedsføring. De seneste årene som rådgiver jobbet jeg bl.a. med selskaper som Veidekke, Gjermundshaug, Curida, Pelias, Martin M Bakken.

Jeg trives best når:  

Vi utvikler oss i felleskap. Trigges av å jobbe med forbedring og strategiske muligheter, kombinert med at alle er med og drar i samme retning.

 

Christian Amundsen

Christian Amundsen

Forretningsutvikler

+47 91 30 16 08

Jeg er grunder av Veksthuset personal som jeg startet opp i 2000. Som person er jeg engasjert, positiv og optimistisk. Ser på utfordringer som muligheter. Alle som er involvert med meg vet at jeg ofte har godt humør og trives med en uformell tone.

Disse utfordringene løser jeg gjerne:

Utvikling, nyetableringer innenfor forretningsområder, finans og regnskap. Jeg har 30 års erfaring innenfor personal og ledelse.

Erfaring

Jeg har bred kompetanse inn salg og ledelse, etter 30 års erfaring besitter jeg et stort nettverk innenfor i flere ulike bransjer. Etter å ha vært ansatt som salgssjef hos Telenor Media og ett par andre selskaper startet jeg Veksthuset.  Har gjennom tidene vært med å grunde flere selskaper og har ansatt over 500 personer. Sitter og har sittet i flere styreverv. Min spisskompetanse ligger innenfor salg og nettverksbygging. Jeg får også med meg folk i riktig retning slik at ting skjer. Noen av de kundene jeg jobber og har jobbet med er, Optimera, Elkjøp, Søderberg & Partners, Intellitech, Semine, Telio og Norian Regnskap AS er noen av kundene jeg har jobber med innenfor bemanning og rekruttering.

Jeg trives best når:

Når det er mye å gjøre! Glad i utfordrende og komplekse oppgaver. Samtidig liker jeg å se mine kollegaer levere og trives.

Gry Matsen

Seniorrådgiver Elverum

+47 95 05 57 84

Jeg har jobbet i bemanningsbransjen siden 2007, og vært ansatt i Veksthuset Personal siden 2015. Som person er jeg løsningsorientert, engasjert og har godt humør. Jeg trives i en hektisk arbeidshverdag og tar alle utfordringer på strak arm.

Disse utfordringene løser jeg gjerne:

Jeg jobber med bemanning, rekruttering innen alle bransjer. Samt vårt nye satsningsområde, som er medarbeiderundersøkelser/ samtaler, og HR-støtte.

Erfaring

Jeg har jobbet med bemanning og personal siden 2008, og har før den tid erfaring innen salg og service. Jeg jobber med alle typer bransjer. Noen av kundene er;

Veidekke Industri, Ringsaker Industriservice, Oj! Design, Marthinsen & Duvholt, Bakehuset Heba, Grilstad, Ragn-Sells, Gjermundshaug Anlegg

Jeg trives best når:

Jeg trives når det er høyt tempo, med mange forskjellige oppgaver som skal løses.

Det at vi har en miks av bemanning som må løses raskt og rekrutteringsoppdrag som er en lengre prosess. Gode kolleger som har høyt engasjement for den jobben vi gjør, gode og lange kunderelasjoner, samt glade og fornøyde medarbeidere, er det som gjør at jeg brenner for jobben min.

Motta vårt nyhetsbrev

Få relevante nyheter, hold deg oppdatert på nye regler og få nyttige tips

Flere blogger

To forretningsfolk som fremmer bærekraftig arbeidskultur ved å håndhilse på et kontor.
Nyheter

Siste nytt om arbeidsmarkedet

Arbeidsledigheten er fortsatt lav, men den forventes å øke. Det er fortsatt høyt press på arbeidsmarkedet og vanskelig å rekruttere. Det er derfor viktig å jobbe med god bedriftskultur og å forebygge turnover blant de ansatte.

Les mer

Veksthusets ekslusive

NYHETSBREV

Få relevante nyheter, hold deg oppdatert på nye regler og få nyttige tips